TRT tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenecek olan “12 Punto 2025”e başvurular başladı. Sinema ile ilgilenen herkesin merakla beklediği, Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu olan etkinliğe başvurular www.trt12punto.com adresinden 12 Şubat’a kadar yapılabilecek.
Sinema sektörüne yeni bir soluk kazandırmak amacıyla TRT tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu “12 Punto 2025” için başvurular başladı. Bu yıl 7’ncisi gerçekleşecek etkinlik, Türk ve dünya sinemasının önde gelen isimlerini yine bir araya getirecek. “12 Punto 2025”e, ana yapımcısı Türk bir yapımcı olan uzun metrajlı film projeleri, Türk bir yapımcının düşük paylı ortak olduğu uluslararası uzun metrajlı film projeleri ve kısa film projeleri başvuru yapabilecek. 12 Şubat Pazartesi gecesi saat 23.59’a kadar devam edecek başvurular, sadece www.trt12punto.com adresi üzerinde yer alan başvuru formu üzerinden gerçekleştirilecek.
12 Punto 2025 için başvuruların başladığını sosyal medya hesabından duyuran TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, “TRT olarak bu yıl 7’ncisini düzenleyeceğimiz Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu @trt12punto’ya başvurular başladı. Film endüstrisi için önemli bir referans noktası olan 12 Punto’ya başvurular http://trt12punto.com’dan yapılabilecek.” ifadelerini kullandı.
Uzun ve kısa metrajlı film projeleri kabul edilecek
Türk sinemasının usta yönetmen, yapımcı ve senaristlerinden oluşan ön jürinin uzun metraj projeleri değerlendirmesinin ardından 12 finalist proje, 12 Nisan’da açıklanacak. Dünya sinemasının önde gelen isimlerinin yer aldığı uluslararası jüri ise; 12 finalist proje arasından 3 projeye “TRT Ortak Yapım Ödülü”, 3 projeye “TRT Ön Alım Ödülü” ve 6 projeye “TRT Proje Geliştirme Ödülü” verecek. Ödül kazanan projeler 20 Temmuz’da gerçekleşecek 12 Punto 2025 Kapanış ve Ödül Töreni’nde açıklanacak. Kısa metrajlı proje başvuruları arasından 6 projeye ise “TRT Kısa Film Yapım Ödülü” verilecek. Ödül kazanan projeler 12 Nisan’da açıklanacak. “TRT Kısa Film Yapım Ödülü” kazanan projenin sahipleri 13-20 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek “12 Punto 2025” haftasında, dünya sinemasının önemli danışmanlarının verdiği senaryo geliştirme atölyelerine katılarak filmlerini geliştirecekler.
12 Punto’dan Türk yapımcıların ortak olduğu uluslararası projelere ödül
Türk yapımcıların düşük paylı ortak olduğu uluslararası ortak yapımlar da 12 Şubat 2025 tarihine kadar 12 Punto’ya başvurabilecek. Dünyanın her yerinden uzun metrajlı film projelerine açık olan “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü” başvuruları, projenin Türk ortak yapımcısı tarafından yapılabilecek. Kazanan projelerin sahiplerine ödülleri 20 Temmuz’da gerçekleşecek 12 Punto 2025 Kapanış ve Ödül Töreni’nde verilecek. “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü” ile birlikte, Türk sinemasının gerçek manada uluslararası bir kimlik kazanmasının önü de açılıyor.
12 Punto’da ilk kez 2020’de verilen “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü”nü kazanan Türkiye-İspanya-Fransa ortak yapımı “Kutsal Ruh” dünya prömiyerini dünyanın en prestijli film festivallerinden Locarno Film Festivali’nin ana yarışmasında gerçekleştirmiş ve ödül kazanmıştı. 2020’de ödül alan Türkiye-Ukrayna ortak yapımı “Klondike” dünya prömiyerini dünyanın en önemli film festivallerinden Sundance Film Festivali’nde gerçekleştirerek, “En İyi Yönetmen” ödülünün sahibi oldu. 2022’de ödül alan Türkiye-Azerbaycan-Meksika ortak yapımı “Balıklara Hutbe” filmi Locarno Film Festivali’nde yarışarak ödül kazandı. 2023’te ödülün sahibi olan Türkiye-Polonya-Fransa-Çekya-Belçika ortak yapımı “Green Border” filmi ise, dünyanın en eski ve büyük film festivali olan Venedik Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde yarışarak toplam 7 ödülün sahibi olmuştu.
Geçen yıl 424 proje başvuru yapmıştı
12 Punto’nun uluslararası jüri üyeleri her yıl dünya sinemasının en etkili isimlerinden oluşuyor. 2024’te 12 Punto’nun uluslararası jürisi; Oscar Ödüllü yönetmen Pawel Pawlikowski, dünya çapında bir star olan oyuncu Ghassan Massoud, Oscar Ödüllü yapımcı Cat Villiers, Oscar adayı ödüllü yönetmen Rithy Panh ve FIPRESCI Başkanı Ahmed Shawky’den oluşuyordu. Geçtiğimiz yıl 12 Punto’ya ana yapımcı ve uluslararası ortak yapımcı kategorilerinde toplam 102 uzun metrajlı ve 322 kısa metrajlı olmak üzere toplam 424 proje başvuru yaptı.
12 Punto 2025’te uzun metrajlı projeler için başvuru süreci nasıl işliyor?
12 Punto 2025’e başvuran projeler, Türk sinemasından bağımsız ve profesyonel isimlerden oluşan 5 kişilik ön jüri tarafından değerlendirecek. Finale kalan 12 projenin ekipleri 13-20 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek 12 Punto 2025 haftası esnasında dünyaca ünlü senaryo danışmanları, sunum danışmanları ve yapımcılık danışmanları ile toplantılara katılacaklar. Ardından projelerini uluslararası sinema sektörünün en önemli isimlerinin yer aldığı uluslararası jüriye sunacaklar. Başvurular için tür ve konu kısıtlaması bulunmuyor. Uzun metrajlı proje başvurularının bir yapım şirketi tarafından yapılması gerekirken; kısa metrajlı proje kategorisinde ise böyle bir şart aranmıyor, bireysel başvurular da kabul ediliyor.