Yaratıcılık ve bilimin bir araya geldiği, Türkiye’nin ilk Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin lansmanı, 30 Eylül tarihinde Bilgi Üniversitesi Santral Kampüste yapıldı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkıları ile düzenlenen, 3. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali; Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla 30 Eylül– 4 Ekim tarihleri arasında Biletinial Torun Center Sinemaları’nda gerçekleştirilecek.
Bilim ve sanatın bir arada olduğu festival!
Lansmanın açılış konuşmasını ilk olarak Festival Direktörü Filiz Dağ gerçekleştirdi. Geçen sene ikincisini düzenledikleri ve bir tarih yazdıklarının altını çizen Dağ, bilim ve sanatı geleceğe taşıma hedefiyle yola çıktıklarını belirtti.
Dağ; “Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin bu sene üçüncü yılını büyük bir heyecanla kutluyoruz. Artık insanların Mars’a yolculuk yaptığı bu dönemde festivalimizin adı “uluslararası” değil “evrensel”. Evrenler arası festivalin ilk adımlarını sizlerle birlikte atıyoruz. İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral kampüsünde yer alan 200 yıllık bir elektrik santrali müzesinde; robotlar ve uçuş simülasyonları, yapay zeka gibi teknolojik deneyim alanlarıyla bilim kurguyu izletmekle kalmıyoruz yaşatıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Festivali süper kahramanların olduğu bu kült filmlere bir saygı duruşu olarak görüyoruz!
Filiz Dağ’ın konuşmasının ardından sahneye Festival Yönetmeni Atilla Erkmen ve Festival Sanat Yönetmeni Gizem Ertürk çıktı.
Erkmen konuşmasında” Her sene bildiğiniz üzere bir tema üzerinden ilerliyoruz, bu seneki temamız ‘Transhümanizm’. Bu sene bu temayı seçmemizin asıl nedeni insanlığın evrimsel gelişimine ayna tutmak. Afişimizde gördüğünüz üzere, kadının toplumdaki öncü duruşunu göstermek istedik. Şehir yaşantısının yalnızlaştırdığı bir atmosferde kendi ailesinin elinden tutup onları geleceğe taşıyan transhuman bir anne görüyoruz, aslında geleceği tasarlayanlar bizleriz.” ifadelerini kullandı.
Gizem Ertürk: “Bu sene yerli filmlerimizi arttırdığımız için büyük bir mutluluk içerisindeyim. Özellikle Serpil Altun’un “Bir Zamanlar Gelecek: 2121”, Mustafa Uğur Yağcıoğlu’nun “An”, Emre Kavuk’un “Daha İyi Bir Yarın”, Eldar Bora’nın “Enosis” filmleri için çok heyecanlıyım.” ifadelerini kullandı.
Festival Kreatif Yapımcısı Şebnem Kitiş,“Bir sinema ve televizyon öğrencisi olarak bu ailenin bir parçası olmak benim için çok önemli, festivali burada yaşamak ve yaşatmak, öğrencilerle birlikte olmak benim için çok heyecanlı bir deneyim. Bağımsız sinemaya çok önem veriyoruz, tür sineması bağımsız sinemanın en önemli yapı taşlarından biri, bağımsız sinema olmazsa ülke sineması olmaz.” ifadelerini kullandı.
Bu sene festivalde ilk kez ‘Müjde Ar ve Dominique Pinon katkı ödülü’ takdim edilecek!
Festival Akademik Yönetmeni İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Itır Erhart, “İstabul Bilgi Üniversitesi olarak festivale ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Yapay zeka felsefe, sinema, sosyoloji ve mühendislik alanının da konusu o yüzden bizim çok disiplinli bir bakış açısıyla yaklaştığımız bir alan, Bu sene iki tane özel ödülümüz olduğunu da sizlere söylemekten büyük bir mutluluk duyuyorum. ilk ödülümüzü Amelia filminde oynayarak, fantastik sinema dediğimiz de aklımıza gelen ilk isim Dominique Pinon ve Teyzem, Ah Belinda, Adı Vasfiye, Ağır Roman, Komser Şekspir, ve Vahşi Şehir ile tanıdığımız Türk sinemasının değerli ismi Müjde Ar’a takdim edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon Öğretim Üyesi Ebru Diken, “Günümüzde bilim kurguyu düşündüğümüzde genellikle ya ütopyaları ya da distopyaları düşünüyoruz, ütopyaların yeşerttiği umutlar çoğu zaman uzak görünürken, distopyaların biçimlendirdiği korkular daha yakın görünüyor ve bilim kurgu da bir tür olarak distopyaların yörüngesine yakından meyilli bir türdür. Bilim kurgu sineması küresel ısınma sorunu, iklim krizi sorunu pek çok gelişmelerin belirdiği günümüz toplumunda önem kazanan bir türdür.” ifadelerini kullandı.
Festival Programında Yer Alacak Filmler Tanıtıldı!
Lansmanda “Uzun Metraj Film Seçkisi”nde toplam 6 film ve “Kısa Metraj Film Seçkisi”nde toplam 12 filmin yarışacağı ve 3 filmin özel gösterim olacağı açıklandı.
Festivalin “Kısa Film Seçkilerinde”, yönetmen Zahit Çetinkaya’nın psikolojik drama konulu “Ayna”, yönetmen Ceyda Aşar’ın zekice kurguladığı absürt komedi “Burası Size Göre Değil”, yönetmen Eldar Bora’nın geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalan karakterin hayatını ele alan Türkiye Prömiyerli “Dönüş” ve özel gösterim ile gösterilecek ruhun derinliklerine inerek kaybolan hayallerin peşinden koşmayı ele alan “Noa”, yönetmen Mustafa Güneşoğlu’nun yaratıcılığı sergileyen çarpıcı kısa filmi “Genetik Sanatı”, yönetmen Dilay Şengül’ün toplumun güzellik algısını sorgulayan “Güzel-leş”, yönetmen Yusuf Esencan’ın bireyin içsel çatışmasını ele alan “Haiz”, yönetmen Serdal Altun’un toplumsal baskılarla bireysel özgürlükleri arasındaki savaşı ele alan “Kota”, yönetmen İbrahim Karahasan’ın bilinmeyenin korkusu ve belirsizlikle yüzleşmeyi keşfettiren filmi “Meçhul”, yönetmen Ülkü Sönmez’in belirsizlik ve bağlantılar arasındaki bağları keşfettiren “Ziyaretçiler”, yönetmen Zeynep Sude Karabulut’un aşkın ve bağlılığın derinliklerine inen “Together. Forever?” ve yönetmen Murat Çetinkaya’nın zamanın ve mekanın ötesine ulaşan ilişkileri sorgulayan “Sonsuz” filmleri seyirci ile buluşacak.
Festivalin “Uzun Film Seçkilerinde”,yönetmen Eldar Bora’nın kimlik, aidiyet ve toplumsal çatışmalar üzerine derin bir keşif sunan “Enosis”, yönetmen Emre Kavuk’un geleceğe dair hayallerinin peşinden koşan karakterlerin hikayesini ele alan “Daha İyi Bir Yarın”, yönetmen Serpil Altın’ın umut ve yeniden doğuş temalarını ustalıkla işlediği “Bir Zamanlar Gelecek:2121”, yönetmen Mustafa Uğur Yağcıoğlu’nun izleyicilere düşündüren bir deneyim sunarak, her anın değerini bir kez daha hatırlatacak olan “An”, yönemten Robert Hloz’un Türkiye Prömiyerli teknolojinin hayatımızdaki yerini mercek altına alan “Restore Point” ve yönetmen Leticia Tonos’un Türkiye Prömiyerli hayatın zorlukları karşısında yeniden nefes almanın ve umudu bulmanın hikayesini anlatan “Aire: Just Breathe” filmleri seyirci ile buluşacak. Festivalde ayrıca Eldar Bora’nın “Return”, “Noa” ve Murat Çetinkaya’nın “Sonsuz (Ad Infinitum)” filmlerinin özel gösterimi yapılacak.
Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali ile ilgili detaylı bilgi için us3f.com adresi ve festivalin sosyal medya hesapları ziyaret edilebilir.