Türkiye ve komşu ülkelerden film ve tiyatro yönetmenlerini İstanbul’da buluşturacak Kundura DocLab’in ikincisi 22 Nisan’da başlıyor.
Belgesel sinema ve belgesel tiyatro yönetmenlerine yönelik hazırlanan proje ve kapasite geliştirme platformu Kundura DocLab’in ikincisi 22 Nisan’da Beykoz Kundura’da başlıyor. 27 Nisan’a dek sürecek Kundura DocLab, Türkiye’den ve komşu ülkelerden seçilen 10 projeyi, uluslararası tiyatro ve sinema profesyonelleriyle buluşturacak.
Yapımcı Dilek Aydın, araştırmacı, akademisyen ve küratör Gurur Ertem, yönetmen ve küratör S. Buse Yıldırım ve mimar, sanatçı ve araştırmacı Yelta Köm’den oluşan jürinin değerlendirmesi sonucu seçilen 10 yönetmen şöyle:
- Imam Djabirowich Hasanov – Azerbaycan
- Hesam Eslami – İran
- Javad Ebrahiminejad – İran
- Mahshid Afzali – İran
- Sonja Djekic – Sırbistan
- Berkay Tunalı – Türkiye
- Deniz Yüksel Abalıoğlu – Türkiye
- Didem Kris – Türkiye
- Etna Ozbek – Türkiye
- İdil Akkuş – Türkiye
Yönetmenler Beykoz Kundura’da Nisan ayında buluşacak ve uluslararası sinema ve tiyatrocularla senaryo, prodüksiyon ve sunum teknikleri üzerine proje geliştirme çalışmalarına katılacaklar.
Seyirciye açık programlar da var
İtalyan dramaturg Aljoscha Begrich ve Amerikalı sinema yapımcısı Bruni Burres’in danışmanlığında hazırlanan Kundura DocLab programı, seyirciye açık gösterimler de sunuyor.
Avrupa Film Akademisi ödüllü Gürcü asıllı Fransız belgesel sinemacı Nino Kirtadze’nin belgeseli “Gürcistan Hakkında Bir Şeyler” (Something about Georgia, 2010), 23 Nisan’da Kundura Sinema’da ücretsiz gösterilecek. IDFA, ZagrebDox, DfOK Leipzig gibi önemli belgesel film festivallerinde yarışan ve Visions du Réel’den SRG SSR Ödülü’nü alan film, Ocak 2008’deki başkanlık seçimlerinden başlayarak Ağustos ayında Rusya ile yaşanan kaosa uzanarak Gürcistan devletinin kritik ve şiddet dolu bir yılına tanıklık ediyor. Nino Kirtadze’nin de katılacağı ve seyircilerin sorularını yanıtlayacağı gösterim için davetiyenizi beykozkundura.com adresine kaydınızı yaptırarak alabilirsiniz.
Rabih Mroué, performanslarıyla İstanbul’da
Kundura DocLab’in bu yılki heyecan verici konuklarından biri de, Lübnanlı tiyatro yönetmeni, oyuncu, görsel sanatçı ve oyun yazarı Rabih Mroué olacak. Güncel sanat, tiyatro ve performans alanında ürettiği çalışmalarıyla çok tartışılan Rabih Mroué, “Bir Bulutla Yol Almak” (Riding on a Cloud) ve “Bana Sigarayı Bıraktır” (Make Me Stop Smoking) adlı performanslarıyla Türkiye’de ilk kez Kundura Sahne’de olacak.
24 ve 26 Nisan tarihlerinde gösterilecek “Bir Bulutla Yol Almak”, Rabih Mroué’nin Lübnan iç savaşında bacağından yaralanan ve konuşma yeteneğini kaybeden kardeşi Yasser Mroué’nin ve Lübnan’daki politik çekişmelerin hikâyesini anlatıyor. Gerçeğin kurguyla harmanlandığı performans, Orta Doğu’nun modern tarihini ve acı dolu bugününü irdelerken, savaşın ekranlardan izlendiği küreselleşmiş görsel kültürümüz üzerine de sarsıcı bir farkındalık yaratıyor. “Bir Bulutla Yol Almak” için biletler passo’da satışta.
Rabih Mroué’nun akademik olmayan konferansı “Bana Sigarayı Bıraktır” ise, performans anlayışının dışında bir sunum sahneye koyuyor. 27 Nisan Cumartesi günü ücretsiz gerçekleşecek ve ardından Mroué’nun katılacağı bir sohbetle devam edecek bu sunum, “Kayıp bir dünyayı yeniden inşa etmek pekâlâ mümkün olabilir, ama bunun ne anlamı var?” sorusuna kafa yoruyor.
Programda ayrıca, Seiba Anlatı Merkezi’nden hikâye anlatıcısı, eğitmen, yazar Nazlı Çevik Azazi’nin atölyeleri de gerçekleşecek.
Sinema ve tiyatro yönetmenleri buluşuyor
Beykoz Kundura’nın farklı disiplinlerin izinde tartışma ve üretim olanakları yaratmak amacıyla 2021 yılında kurduğu laboratuvar programı KunduraLab’in çatısı altında başlatılan Kundura DocLab; sinema ve tiyatro pratiğini buluşturarak, katılımcılara altı gün boyunca, çağdaş ve disiplinlerarası bir yaklaşımla ortak araştırmalar yapma şansı sunuyor.
Kurmaca dışı hikâye anlatımında uluslararası sanatsal işbirlikleri ve ilhâm verici metodolojiler geliştirmeyi amaçlayan Kundura DocLab, Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu, Balkanlar ve Güney Kafkasya bölge ülkelerinden film ve tiyatro yönetmenlerini bir araya getirerek kültürlerarası işbirliği alanları yaratıyor.
Kundura DocLab ile ilgili gelişmelere beykozkundura.com adresinden ulaşabilirsiniz.