5 Ekim 2024

“Diriliş Adası” Aslıhan Saraçoğlu Yazdı

Kazakistan 🇰🇿 yapımı “Diriliş Adası” vizyonda.
Yönetmen ve senarist Aysulu Onaran’ın yönettiği ve Adilet Yessimov’un yapımcılığını üstlendiği film, 1992 yılında Sovyetler Birliği’nin çöküşünden hemen önce geçiyor. Filmde, Kazak bir askeri bilim insanı, Aral Denizi’nde bulunan Rebirth Adası’ndaki Sovyet dönemine ait gizli bir biyolojik silah test alanıyla ilgili korkunç bir gerçeği açığa çıkarıyor. Bu gerçeği ortaya çıkararak CIA ajanıyla birlikte küresel bir felaketi önlemeye çalışıyorlar.
Film, biyolojik silahların yanlış test edilmesi sonucu sivil halkın ve askerlerin tehlikeye girdiği bir hikâyeyi işliyor. Başrolde oynayan Dulyga Akmolda, biyolojik deneylere katılan ve daha sonra vicdani ikilemler yaşayan Albay Dautov karakterini canlandırıyor.
“Diriliş Adası” Soğuk Savaş’ın son dönemlerinde geçen o dönemin tarihini sorgulayan belli açılardan çok cesur bir film. Özellikle filmin sonunda yaşanan olayların kişilerin fotoğraflarını da görünce çok gerçekçi bir şekilde tarihin filme uyarlandığını görüyoruz. Kazakistan’daki çekim yerleri filmin yapısına çok iyi uyarlanmış ve Aral Denizinin artık olmadığı gerçeği de ekolojik açıdan da çevresel bir felaketin izlerini keşfetmeye sizleri yönlendiriyor. Merak edenlere söyleyelim, filmin ana çekim yerleri Kazakistan’ın kurumuş Aral Gölü çevresi ile Aral Gölü’nde izole bir ada olan Vozrozhdeniya (Diriliş) Adası.
Filmin arka planını, Aral Gölü bölgesinin uçsuz bucaksız ve ıssız manzaraları ile Sovyet tesislerinin harabeleri oluşturuyor. Yapım ekibi, terkedilmiş Sovyet binalarını ve Sovyet döneminin kalıntılarını kullanarak filmin tarihsel doğruluğunu iyi sağlamış. Aral Gölü’nün çevresinde görülen çorak arazi ve Sovyet dönemine ait kalıntılar filmin gerçekçi ve ürkütücü atmosferini pekiştirmiş. Başrollerini Kazak sinemasının önde gelen oyuncularından Malika Baygubenova, Dulyga Akmolda ve Vlad Bukatkin’in paylaştığı film Silk Road Pictures yapımcılığında çekildi.
Biz filmi Kanyon AVM’de gerçekleştirilen özel gösteriminde izlerken, Türkiye’ye getirdikleri 2. Kazakistan yapımı bu filmle ilgili Serüven Film Yönetim Kurulu Başkanı, yapımcı ve yönetmen Cihan Can ile konuştuk. Can “Sovyet döneminden 1992’ye kadar Aral Gölü etrafında, İngilizler tarafından biyolojik silahlarla gizli deneyler yapılıyor. Bu silahlar tabii ki insanlara da etki ediyor ve bu deneylerde birçok insan ölüyor. Amerikan ajanlarının bölgeye gelmesiyle bunlar ortaya çıkıyor. Amerikalı yetkililer devreye girerek bölgeyi İngilizlerden alıyorlar. Bir süre sonra açılmamak üzerine kapatıyorlar. Filmde bölgedeki o dönemin detayları anlatılıyor.” bilgisini verirken çekim süreçlerinde akrep, yılan ve maymun gibi hayvanlarla biraz uğraştıklarının da altını çizdi.
Biyolojik kıyamete yol açabilecek 200 tonluk biyolojik silah Anthrax-836’nın saklandığı yerlerin bulunması üzerinden anlatılan olayların kurgu olduğu hesaba katsak bile “Diriliş Adası” halen dünyada yaşanan savaşların içinde bizleri nasıl bir geleceğin beklediğini düşündüğünüz bir yapım olmuş. 1 saat 43 dakika süren filmi tarihi, casusluk ve gerilim türlerini sevenler kaçırmasın.

Aslıhan Saraçoğlu yazdı.
@aslihansaracoglu

Vinkmag ad

Read Previous

Adana Altın Koza’da Onur Ödülleri verildi

Read Next

34. Akbank Caz Festivali Başlıyor

Most Popular