23 Kasım 2024

Altın Portakal Sinema Çalıştayı’nda Bağımsız Sinema Paneli

61. Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali kapsamındaki Sinema Çalıştayı’nda, yönetmenler Tolga Karaçelik ve Ümit Ünal’ın katılımıyla bağımsız sinema üzerine bir panel gerçekleştirilecek.

61. Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali kapsamında, sektörün tüm taraflarıyla sinemayı A’dan Z’ye masaya yatıracak olan “Sinema Çalıştayı”nda 11 Ekim’de “Anlatı ve Söylem Yapısı Bağlamında Türkiye’de Bağımsız Sinema” başlıklı bir panel gerçekleştirilecek. Moderatörlüğünü, çalıştay koordinatörü Doç. Dr. Perihan Taş Öz’ün üsteleneceği panelin konukları ise sinemamızın iki değerli ismi; yönetmenler, Tolga Karaçelik ve Ümit Ünal.

Türk sinemasının köşe taşlarından Ümit Ünal, senaristlikle başladığı kariyerinde sinemamıza bir efsane hediye etti: Yönetmenliğini Halit Refiğ’in üstlendiği, 1986 yapımı “Teyzem”. Usta yönetmenlerin elinden çıkan pek çok filmde senarist olarak onun imzası vardı. Kartal Tibet’in yönettiği “Milyarder” (1986), Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Hayallerim, Aşkım ve Sen” (1987) ve “Arkadaşım Şeytan” (1988), Tunç Başaran’ın yönettiği “Piano Piano Bacaksız” (1989), Sinan Çetin’in yönettiği “Berlin in Berlin” (1992), Şerif Gören’in yönettiği “Amerikalı” (1993) bunlardan bazıları. 2001’de “9” ile yönetmenlik koltuğuna oturan Ünal, 2004’te “Anlat İstanbul”un beş yönetmeninden biri oldu. 2007 tarihli filmi “Ara”yı, hemen bir yıl sonra “Gölgesizler” izledi. “Kaptan Feza” (2009) ve “Ses”in (2010) ardından “Nar”ı çeken Ünal, bu filmle de 48. Antalya Uluslararası Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nün sahibi oldu. 2017 yapımı “Sofra Sırları”, Malatya Film Festivali’nden Kemal Sunal Seyirci Ödülü’nü alırken 2019’da yazıp yönettiği “Aşk, Büyü vs”, 56. Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nde Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Senaryo ve En İyi Film ödüllerini de kucaklayan film o yıl, SİYAD’ın da en iyisi seçildi. Yönetmenin son filmi “Evcilik”in çekimleri de bu yıl içinde tamamlandı.

Tolga Karaçelik, 2010’da yazıp yönettiği “Gişe Memuru”, özgün tarzıyla dikkatleri üzerine çekerken film, 47. Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi İlk Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerini kazanmıştı. 2013’te “Sarmaşık” ile yetkinliğini ispatlayan yönetmen, bu filmle de 52. Antalya Uluslarası Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ve En İyi Film’in de aralarında olduğu dört ödülle döndü. 2018 yapımı “Kelebekler” filmi de öncekiler gibi hem Türkiye hem de dünya festivallerinde takdir görüp pek çok ödül kazanırken yönetmen son olarak Netflix için bir postapokaliptik dram uyarlaması olan “Yakamoz S-245”in yönetmen koltuğunda oturdu.

Sinema Çalıştayı, 9 oturumla her konuyu değerlendirecek

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinemanın güncel sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak amacıyla meslek örgütleri, dernekler, sendikalar ve sinema akademisyenlerini bir araya getiriyor. Festival kapsamındaki “Sinema Çalıştayı”nda buluşacak katılımcılar, Türkiye’de sinemanın güncel sorunlarını farklı başlıklar altında ele alacak.

Festival kapsamında 10 – 12 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek Sinema Çalıştayı’nda sinema filmlerinin yaratım, yapım ve dağıtım sürecine ilişkin temel sorunlar toplam dokuz oturumda tartışılacak. Akademisyen ve meslek profesyonelleri ile dernek, vakıf, meslek birliği, sendika ve ilgili devlet kurumları temsilcilerinden oluşacak çalışma grupları, her biri üç saat sürecek oturumlarda ilgili başlıkları değerlendirerek sonuç bildirgelerine imza atacak. Oturumların yanı sıra iki de panelin gerçekleştirileceği çalıştaydaki konu başlıkları şunlar: Telif hakları, kopyalama bedelleri, film ve dizi setlerindeki koşullar, devlet destekleri, yapım sorunlarının aşılması, akademik ve mesleki eğitim sorunları, film festivalleri, sinema salonları, sinemada seyir kültürü, belgesel sinemanın üretim ve gösterim sürecindeki temel sorunlar, film dağıtımındaki sıkıntılar, sınıflandırma ve yaş kararları, sinemada kültürel miras ve arşivcilik.

10 Ekim saat 13.00’teki açılış resepsiyonu ile başlayıp 12 Ekim’de sonuç bildirgelerinin okunmasıyla sona erecek olan çalıştayın sonuç bildirgeleri, dijital ve matbu kopya halinde ilgili kurumlarla paylaşılacak. Çalıştay bu yolla; Türkiye’de sinemanın kurumsallaşmasına, sektördeki sorunların çözümünde ve sektörle akademi arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde yardımcı olmayı hedefliyor.

Vinkmag ad

Read Previous

Read Next

3’üncü Gemlik Film Festivali’nde Onur ve Emek Ödülleri belirlendi

Most Popular