Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi, birinci yıldönümünde özel bir belgeselle ölümsüzleşiyor. Bu tarihi dönüm noktasını, perde arkası süreçleriyle ekrana taşıyacak olan “Ufkun Ötesinde” belgeseli, televizyonda ilk kez bu gece saat 24.00’te TRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluşacak.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi geniş bir yelpazede 13 farklı deneye imza attığı Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevinin birinci yıl dönümü, özel bir belgeselle ölümsüzleşiyor. “Ufkun Ötesinde” belgeseli, televizyonda ilk kez bu gece saat 24.00’te TRT 1 ekranlarında, eş zamanlı TRT Türk’te izleyiciyle buluşacak. Ardından yarın saat 02.00’de TRT EBA’da, saat 22.00’de ise TRT Belgesel’de yayınlanacak.
Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bilimsel faaliyetlerini kayıt altında
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı onuruna ay yıldız uzaya taşınmış, Milli Uzay Programı kapsamında belirlenen on hedeften biri olan bilim misyonuyla ilk Türk astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmişti. 36 bin kişi arasından fiziksel ve psikolojik zorlu testleri geçerek seçilen Alper Gezeravcı’nın, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi geniş bir yelpazede 13 farklı deneye imza attığı görev, Türkiye’nin insanlı ilk uzay göreviydi. Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi “Ufkun Ötesinde” belgeseli ile kayıt altına alındı. Belgesel, aynı zamanda uzay araştırmalarının insanlığın yerküredeki yaşamı ve gelecek vizyonu için ne ifade ettiği sorusunun da izini sürüyor.
Belgesel, astronot seçiminden dört farklı ülkedeki eğitim programlarına, uzayda gerçekleştirilen deneylerden AX-3 ekibinin dünyaya dönüş operasyonuna kadar görevin her aşamasına yakından tanıklık ediyor. “Ufkun Ötesinde” belgeselinde, meşaleyi Gezeravcı’dan devralarak bir yörüngealtı araştırma uçuşu gerçekleştiren Tuva Cihangir Atasever’in yolculuğuna da yer veriliyor.
Dört ülke, 12 şehir, 280 saatlik görüntü
Burcu Camcıoğlu yönetmenliğindeki 15 kişilik belgesel ekibi toplam 2 yılda, dört ülke ve 12 şehirde 280 saatlik görüntü kaydetti. Uzayda geçirilen süre boyunca Gezeravcı’nın çekimleri ile NASA ve AXIOM Space ekibinin sağladığı görüntüler kullanıldı. Post prodüksiyonu yaklaşık bir yıl süren belgesel, bütün sürecin en önemli anlarını tarihe not düşecek şekilde izleyiciyle buluşacak. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Uzay Ajansı tarafından koordine edilen Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevinin hikayesini anlatan “Ufkun Ötesi” belgeseli, 18 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirilecek gala gösteriminin ardından, bu gece saat 24.00’te ilk gösterimiyle TRT 1 ekranlarında izleyicilerle buluşacak.