Bu sene 3-9 Kasım tarihleri arasında dokuzuncusu düzenlenecek olan Kısa’dan Hisse Film Festivali için Festival Başkanı Aşkın Özcan ile Bidolu Sinema adına Aslıhan Saraçoğlu kısa bir söyleşi gerçekleştirdi.
Bu yıl 9.’su düzenlenecek olan Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali’nin temel amacından bahsedelim mi biraz? Genç yönetmenlere sağladığı en büyük katkılar sizce nelerdir?
Temel amacımız, bu ülkenin kendi kültür ve medeniyet kodlarını hiçe saymadan ülkeye sinema alanında hizmet verecek genç sinemacıların yetişmesine katkı sunmak diyebiliriz. Sahip olduğumuz imkânlarımızı bu ülkenin genç yeteneklerinin keşfedilmesi için kullanmak üzere çalışıyoruz. Sadece üretilen eserlerin değerlendirildiği bir festival olarak kalmayıp üretim noktasında da sinemacılara destek veren bir film festivali ve sinema akademisi olmayı planlıyoruz. Genç yönetmenlerimize yaptığımız kısa film atölyelerimizde teorik ve pratik eğitim imkânı sunuyor ve onları geleceğe hazırlıyoruz.
Festivalin bu yıl odaklandığı tema Filistin ve Gazze olacak. Bu kapsamda izleyicileri ve katılımcıları hangi mesajlarla buluşturup sinema üzerinden nasıl bir farkındalık oluşturmayı planlıyorsunuz?
Evet, maalesef bir yılı aşkındır devam eden bir soykırım söz konusu. Bu soykırıma karşı biz de üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. Şu an için bize düşen görevin de sinemanın en güçlü direniş biçimlerinden biri olduğunun farkında olarak, sinemanın bu etkili yönünü kullanıp Filistin’i ve soykırımı anlatabilmek istiyoruz. Ayrıca festivale özel Gazze için hazırladığımız animasyon filmimizi festival açılışımızda izleyicilerle buluşturmuş olacağız. Bu yıl festival haftamızda Filistin’i anlatan özel bir gösterim seçkimizin yanı sıra Filistin sinemasını da başka bir bakışla ele alacak bir panel gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Dolayısıyla festival haftamız boyunca, Filistin meselesini daha çok görselle insanların gündeminde tutmaya çalışıyoruz.
Altın Ayı Ödüllü yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun jüri başkanlığı yapacak olması festivalin değerini nasıl etkiliyor? Onun liderliğinde festivalde nasıl bir değerlendirme süreci izlenecek?
Şüphesiz Semih Kaplanoğlu gibi usta bir ismin jüri başkanı olması özelikle yarışmamıza katılan kısa filmciler açısından da çok önemli ve değerli. Filmlerinin böyle usta isimler tarafından değerlendiriliyor olmasının bir kısa filmci için çok büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu düşünüyorum. Biz her yıl jürimizi mümkün olduğunca sektörün diğer bileşenlerinden oluşan isimlerden oluşturmayı önceliyoruz. Mutlaka kısa film geçmişi olan bir yönetmen, bir oyuncu, bir yapımcı, senarist, animasyoncu, kurgucu vb. oluşan bir heyetle ilerlemeye çalışıyoruz. Kısa filmciler açısından da bu tavrımızın çok değerli görüldüğünü gözlemliyoruz.
Festivalin jüri ekibinde yer alan diğer isimler kimler? Bu sene filmleri hangi kriterlere göre değerlendireceksiniz?
Bu yıl jürimizde, usta yönetmen Semih Kaplanoğlu ile beraber genç ve yetenekli bir kısa film yönetmeni olan Nuri Cihan Özdoğan, başarılı oyuncu Güliz Gençoğlu, animasyon yapımcısı Nurullah Yenihan ve TRT Sinema Müdürü Faruk Güven gibi çok önemli isimler yer alıyor. Değerlendirmeler tamamen objektif bir biçimde eserlere çok yönlü bakılarak değerlendiriliyor. Jüri üyeleri, birçok açıdan eserleri tartışıyor ve gerektiğinde oy çokluğu ile ödül alacak eserler belirleniyor.
Bu yıl festivalde kaç kısa film yarışacak? Başvurular sırasında en çok dikkat ettiğiniz noktalar nelerdi?
Festivalimize toplamda 400’e yakın kısa film geldi. Ön jüri değerlendirmesi sonucunda 20 eser genel kategoride, 4 eser de lise kategorisinde finale kalmaya hak kazandı. 7 eser ise festivalde gösterim hakkı kazandı. Şartnamemizde yarışmaya katılmak için gerekli olan şartlar belirtiliyor. Bunun haricinde başvuru için ekstra bir şartımız yok. Jürimizin değerlendirmesi sonucu, en iyi kurmaca, en iyi belgesel, en iyi animasyon ve en iyi deneysel ödüllerinin yanı sıra Ahmet Uluçay anısına Genç Öncüler özel ödülü verilecek. Lise Kategorisinde ise en iyi film ödülü verilecek. Gösterim seçkisine alınan tüm filmlere de gösterim bedeli ödenecek.
Ayrıca bu yıl 4 projeye de çeşitli yapım destek ödülleri veriyoruz.
9. yılında festivalde bu sene öne çıkan yenilikler var mı? Programda öne çıkan özel gösterimler veya etkinlikler olacak mı?
Her yıl gösterimlerimizin çeşitliliğini ve sayısını artırıyoruz. Bu yıl Filistin’e özel gösterimlerimiz ve etkinliğimiz elbette olacak. Ayrıca görme ve işitme engelliler için sesli betimlemeli ve işaret diline çevrilmiş özel bir seçki yapıyoruz. Ama genel olarak tüm etkinliklerimizi geçen yıla göre içerik olarak daha yenilikçi bir anlayışla tasarlıyoruz. Yine kısa filmcilerin ihtiyaç duyduğu alanlarda atölyeler planlıyoruz. “Tek plan masa” gibi festivalimize özel etkinliklerimiz de var ki burada da usta isimleri yuvarlak masa etrafında gençlerle buluşturuyor ve bir tecrübe paylaşımı sağlıyoruz.
Festivalin 9 yıl içerisindeki gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Gelecek yıllar için Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali adına nasıl bir vizyonunuz var?
Önceki yıllarda bir kısa film yarışması iken şu an bir hafta boyunca sadece sinemanın konuşulduğu bir festival olmak bizi çok mutlu ediyor. Gelenekten beslenerek yenilikçi bir anlayışla her yıl festivalimizi zenginleştiriyor ve güçlendiriyoruz. Ekibimiz çok genç, dinamik ve özverili. Bu açıdan kocaman bir aile olduğumuzu görmek de ayrıca gurur verici.
Başta da ifade ettiğim gibi Türk sinemasına hizmet edecek genç yeteneklerin keşfedilmesi için bir zemin oluşturmak için çabalıyor ve bir sinema akademisi olma yolunda emin adımlarla ilerlemek istiyoruz.
Festivalin uzun vadede Türkiye’de kısa film kültürüne katkısı ne yönde olacak? Genç sinemacılara nasıl bir gelecek sunmayı hedefliyorsunuz?
Bu ülkenin temel değerlerini hiçe saymadan, toplumun kültür medeniyet kodlarına uygun eserler üretilmesini teşvik edecek bir çalışma içerindeyiz. Gelecekte dünyada Türk sinemasını temsil edecek yeteneklerin bu aile içinden yetişeceğine inancımız tam. Bu konuda biz üzerimize düşeni yapmaya ve sinemacılara elimizdeki imkânları sunmaya hazırız. Genç sinemacılar eğer ki bu alanda bir şeyler yapmak, üretmek isterlerse, biz yetenekleri ölçüsünde onları yönlendirebilir ve kendilerine sunacağımız imkânları genişletebiliriz. En önemlisi belki de şu: Biz onların bu işi yapıp yapamayacağının da kararını vermesine de yardımcı oluyoruz. Açıkçası bu konuda gençlere yol gösterici olmanın da çok değerli olduğunu düşünüyorum.
Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali Festival Başkanı Aşkın Özcan’a verdiği bilgiler ve ayırdığı vakit için teşekkür ediyoruz. Festival ile ilgili tüm ayrıntıları https://www.kisadanhisse.org/ internet sitesi ve festivalin sosyal medya hesapları üzerinden takip edebilirsiniz.